Почина Фидел Кастро

Почина Фидел Кастро

© Reuters

Почина Фидел Кастро, съобщиха световните агенции. Те цитират неговия брат президента Раул Кастро, който го е съобщил пред кубинската държавна телевизия.


Кастро беше един от най-дълго управлявалите държавни лидери в света - 49 години начело на комунистическа Куба, след като завзема властта с революцията през 1959 г. и прави пълни реформи в Куба, влиза в остра конфронтация и сблъсъци със САЩ и се сближава със Съветския съюз и след това Русия. Режимът на Кастро е определян като


управление с желязна ръка




а той беше обвиняван в нарушаване на човешките права.


Кастро е починал на 25 ноември в 10:29 часа вечерта и ще бъде кремиран според съобщениe от кубинските власти, цитирано от CNN.


Агенция "Ройтерс" предаде, че улиците на Хавана са тихи, новината идва през нощта, но някои жители са реагирали с тъга на съобщението. В американския град Маями обаче, където живеят много емигранти от Куба, много от тях са излезнали и празнуват по улиците с танци и кубински знамена.



Той имаше сериозни здравословни проблеми от 2006 година, заради които се оттегли, а после през 2008г. отстъпи официално властта на брат си, който стана президент. Каква точно беше ролята му във вземането на политическите решения в държавата в последните години беше неизвестно.


Мнозина смятат, че брат му Раул се допитва до него по важни въпроси, но не беше докрай ясна позицията му към затоплянето на отношенията със САЩ, започнало в края на 2014г. В едно изявление от януари 2015г. той определи стъпките на Куба като "уместни" и коментира, "не се доверявам на политиката на САЩ, нито съм преговарял с тях. Това обаче не означава отказ от мирно решение на военните конфликти. Да защитава мира - това е дълг на всеки. Ние винаги ще защитаваме сътрудничество и дружбата между всички народи, даже с нашите политически противници".


Последни срещи


Кастро продължи да срещи с държавни лидери в Куба и да има макар и редки публични прояви. Официално пускани снимки в медиите пък от време на време трябваше да опровергават слухове за смъртта му. Веднъж той го направи с писмо до футболиста Диего Марадона.


Кастро на среща с японския премиер на 22 септември 2016

© Reuters

Кастро на среща с японския премиер на 22 септември 2016


Една от последните срещи на бившия лидер на комунистическата страна беше с японския премиер Шиндзо Абе в края на септември, припомня със снимка "Ройтерс". Преди това бившият лидер се беше появил публично на гала вечер, организирана от детска театрална трупа в театър "Карл Маркс" в Хавана по случая рождения му ден. Тогава Кастро беше с брат си Раул и президента на Венецуела Николас Мадуро.


Кастро навърши 90 години на 13 август, когато кубинците отбелязаха рождения му ден с тържества в цялата страна. Поводът припомни противоречивото отношение към Кастро - мнозина кубинци го критикуват за ограничаването на личните свободи и за налагане на управление и икономика от съветски тип, а за други е велик, че е освободил Куба от американското господство и е направил общодостъпни здравеопазването и образованието.


Но и на рождения си ден Кастро критикува американския президент Обама за речта му по време на историческото му посещение през май в Хирошима, мястото на първата в света атомна бомбардировка в края на Втората световна война. В дълга статия, озаглавена "Рожденият ден", той отново припомни и за конфронтацията с Вашингтон, докато е управлявал страната, преди да се оттегли преди десет години поради здравословни проблеми.


"Кубинският модел не работи вече дори за нас"


коментира Кастро пред американското списание The Atlantic през септември 2010г. Според него обаче моделът на съветски комунизъм все още си струва да се "изнася" в други държави. В същото интервю той коментира действията му по време на Карибската криза през 1962 г., един от най-критичните моменти в студената война, когато тя заплашва да се превърне в ядрена, като казва: "Въобще не си струваше."


Фидел Кастро беше обявен за премиер на Куба на 16 февруари 1959 г. след поемането на властта от лявото "Движение 26 юли" и изгонването от страната на диктатора Фулгенсио Батиста. Кастро е премиер до 1976 г., когато става президент на държавния съвет и съвета на министрите. Той е и първи секретар на комунистическата партия на Куба от основаването й през 1965 г. (вижте още в карето в края на текста).


Ерата Фидел Кастро - хронология до 2011 година

© Reuters

Ерата Фидел Кастро - хронология до 2011 година


Началото на властта на Кастро


На 16 февруари 1959 г. Фидел Кастро е обявен за премиер на Куба вследствие на поемането на властта от лявото "Движение 26 юли" и изгонването от страната на диктатора Фулгенсио Батиста. Кастро е премиер до 1976 г., когато става президент на държавния съвет и съвета на министрите. Той е и първи секретар на комунистическата партия на Куба от основаването й през 1965 г.


Роденият през 1926 г. Фидел в богато фермерско семейство завършва право в университета в Хавана през 1950 г. През 1952 г. опитът му да влезе в парламента се проваля, след като Батиста сваля с преврат правителството на Карлос Прио Сокарас и анулира изборите.


В отговор Кастро организира през юли 1953 г. атаката срещу казармата "Монкада", завършила катастрофално. Повечето от нападателите са убити, а самият Кастро е заловен и осъден на доживотен затвор. Освободен е при общата амнистия през май 1955 г. и заминава в изгнание в Мексико и САЩ. Завръща се в Куба заедно с други изгнаници и основава нелегалното "Движение 26 юли", което поема на въоръжена борба срещу Батиста.


От края на 1956 г. до 1958 г. из планините Сиера Маестра бойците на Кастро водят тежки битки с изпратените от Хавана потери. Към края на 1959 г. надмощието на страната на въстаниците и на 1 януари 1959 г. Батиста и избраният за президент Карлос Риверо Агуеро напускат страната, а силите на "26 юли" триумфално влизат в Хавана. През следващите години Кастро и последователите му постепенно превръщат Куба в първата социалистическа държава в западното полукълбо.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията: