25 Ноември, 2017 07:26 42 041 51

Най-големите грешки на Хитлер и неговите съюзници

  • втора световна война-
  • грешки-
  • германия-
  • ссср-
  • мусолини-
  • япония-
  • пърл харбър-
  • хитлер

Какво би станало, ако Хитлер не беше атакувал СССР?

Най-големите грешки на Хитлер и неговите съюзници - 1
Снимка: Shutterstock

По време на Втората световна война трите основни сили на Оста – Германия, Италия и Япония – допускат множество грешки, които в крайна сметка са катастрофални за тях. Съюзническите сили разгромяват силите на Оста през 1945 година в най-кървавата война в човешката история, която причинява смъртта на милиони.

Силите на Оста допускат няколко основни стратегически грешки, които оказват огромно влияние за развоя на войната. Списъкът с най-големите грешки на Адолф Хитлер и неговите съюзници се отнася най-вече за стратегическите пропуски и грешни решения по време на конфликта.

Инвазията на Италия в Гърция

През 1940 година фашисткият лидер Бенито Мусолини иска да докаже на себе си и на своя съюзник Адолф Хитлер, че Италия играе важна роля във Втората световна война. Поради тази причина италианската армия нахлува в Гърция. Хитлер вече е превзел Франция и Мусолини не иска да изостава от него. Кампанията започва на 28 октомври 1940 година, но не върви по план за италианците. Гърците контраатакуват и изтласкват близо 530 000 войници. Германия е принудена да се притече на помощ на своя съюзник. Гърция капитулира през април 1941 година. Италианският провал принуждава Германия да отложи с няколко седмици нападението срещу Русия. Някои историци твърдят, че това изиграва важна роля за изхода на войната.

Нападението над Русия

Операция „Барбароса” е кодово име, избрано от немското военно командване за нападението над СССР през 1941 година. Нацистите, опиянени от успехите си в Полша и Франция, решават да нападнат руснаците, смятайки, че победата им е в кърпа вързана. Военните действия на изток са с мащаби, невиждани до този момент. Милиони войници, танкове, военна техника, артилерия и самолети влизат в пряк сблъсък за съдбата на континента. В битката за Москва съветските войски, подсилени с дивизии от Сибир, отблъскват германците на фона на една от най-студените зими. Немските войници не са добре екипирани и подготвени за боеве в такива условия, а освен това командването допуска стратегически грешки по време на сраженията на източния фронт. В крайна сметка Хитлер не успява да сбъдне мечтата си да превземе Русия.

Нападението над „Пърл Харбър”

През месец декември 1941 година японците извършват изненадваща атака срещу американската база „Пърл Харбър” в Тихия океан. Азиатците планират да унищожат стратегически кораби на американците, но по време на атаката техните самолетоносачи са в открити води, припомня io9.com. Атаката е повратна точка в развоя на Втората световна война, тъй като става повод в нея да се включат Съединените американски щати. Японските генерали са критикувани за начина, по който е извършена офанзивата над „Пърл Харбър” и отстъплението на японските сили след първите две атаки над базата.

Фиксацията на Хитлер в супероръжията

Адолф Хитлер иска да покори света, но мегаломанията му изиграва лоша шега. Той мечтае за свръхмодерни оръжия, включително ракети и огромни танкове, но допуска големи стратегически грешки. Хитлер заповядва изграждането на проекти, които в тези години звучат налудничаво за инженерите, които обаче изпълняват заръките на нацисткия лидер. Хитлер настоява да се произвеждат изключително големи танкове, което създава натиск над вече пренатоварената индустрия в хода на войната. Огромните танкове не са подходящи за полеви условия заради слабата си подвижност и маневреност. Фюрерът обожава огромните кораби и блестящ пример за това е „Бисмарк”. Светът до този момент не е виждал подобен кораб, но съдбата му е трагична – потопен е от британците и не успява да донесе мечтаното от нацистите господство по вода.

Най-големите грешки на Хитлер и неговите съюзници
Снимка: Shutterstock

Подценяването на превъзходството по вода

Германският флот никога не получава подкрепата на Хитлер, от която се нуждае, за да господства в открити води. Фюрерът е обсебен от сухопътните битки и сражения и пренебрегва своите военноморски сили, което според много историци му коства и загубата във Втората световна война. Флотът постига големи успехи, но заради пренебрежителното отношение на Хитлер не успява напълно да спре доставките към Великобритания и да доминира по вода. Освен това военното командване на Нацистка Германия подценява мощта на британския флот. Когато Хитлер идва на власт, той обещава на флота да го направи конкурентен на британския. Карл Дьониц е назначен за главнокомандващ на военноморските сили, но влиза в конфликт с Херман Гьоринг, който не иска да отпусне нужните средства за флота. Дьониц иска определен брой подводници, за да се справи с британците, но на практика разполага с много по-малко.

Загубата на силите на Оста във Втората световна война е следствие на множество грешки – както в планирането, така и на бойното поле. Войната, започнала с нахлуването на Германия в Полша, е най-срамната и кървава страница в човешката история.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Загубата на силите на Оста

    60 8 Отговор
    Синовете на Давид и Моше са щастливи, че сте ги пропуснали!
    Скоро с биткойна ще може да си купуваме планети - тогава ще видите, че парите настина печелят войните и няма значение, кой с кого се е бил, а с кого е търгувал )))
  • 3 Българофил

    45 10 Отговор
    Джамбазки, случайно чел ли сте "Ледоразбивачът" на Виктор Суворов? Или "Операция "Буря" на Игор Бунич? А ако наистина сте ценител задължително четиво за Вас е "Упущенньiй шанс Сталина..." на Михаил Мелтюхов. Това , което поднасяне е несериозно!
  • 4 ЕДИ КОЙ СИ

    139 19 Отговор
    ЕДИНСТВЕНАТА И НАЙ-ГОЛЯМА ГРЕШКА НА ХИТЛЕР БЕШЕ,ЧЕ НАПАДНА ТОГАВАШНИЯ СССР....ТОВА Е ОГРОМНА ТЕРИТОРИЯ ,ТРУДНА ЗА АСИМИЛИРАНЕ......
    ТАМ СЕ ПРОВАЛИ И НАПОЛЕОН И МНОГО ДРУГИ ЗАВОЕВАТЕЛИ КОИТО СА ИСКАЛИ ДА ЗАВЛАДЕЯТ РУСИЯ....

    НЕ СЪМ РУСОФИЛ.....
    САМО ИЗРАЗИХ МНЕНИЕ...

    Коментиран от #6

  • 5 Радо

    102 29 Отговор
    Япония е трябвало да нападне СССР от изток едновременно с немците от запад, и войната приключва за няколко месеца - това е огромната грешка на Оста според мен.

    Коментиран от #8, #48

  • 6 Българофил

    19 11 Отговор

    До коментар #4 от "ЕДИ КОЙ СИ":

    За Наполеон сте прав, но за Хитлер не.Прочетете книгите , които Ви предложих по-горе. Мелтюхов и Суворов ги има онлайн. Но времето на митовете отдавна мина...Аз не оправдавам никакви диктатори в никое време.

    Коментиран от #10, #28

  • 7 Пророка М

    62 26 Отговор
    Че се е хванал с България в едно хоро те това му е било грешката.Както и на сссР после това им е грешката,така и на ЕС сега.
  • 8 ибрахим

    48 4 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    въх ма ти сериозно ли. сталин е имал повече страх от япония отколкото от германия.и е взел всички мерки против тях.на изток са били най добре оборудвани войските.и верно войната щеше да приключи по бързо ако японците бяха атакували.
    прелома на войната започва когато стлин е сигурен че япония няма да нападне и прехвърля източните дивизии срещу геманците.
  • 9 Рашо

    46 5 Отговор
    Най голямата стратегическа грешка на Хитлер е в избора на съюзници.Катастрофа.

    Коментиран от #11

  • 10 ЕДИ КОЙ СИ

    4 2 Отговор

    До коментар #6 от "Българофил":

    БЛАГОДАРЯ...
    ЩЕ СЕ ВЪЗПОЛЗВАМ ОТ СЪВЕТА ВИ...
  • 11 ибрахим

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "Рашо":

    избора му на съюзници е бил перфектен.само че ги е нападнал.

    Коментиран от #36

  • 12 Различен

    37 17 Отговор
    В общи линии турлю гювеч.
    Ако Хитлер е нападнал по-рано СССР, щеше да загуби войната по-бързо! Защо? Защото на 22 юни, голяма част от командния състав, в руската армия, е бил в отпуск и де факто армиите и фронта са били без офицери! Сталин до последно не е вярвал, че Хитлер ще го нападне и по никакъв начин не е разрешавал да се вземат, каквито и да е било превантивни мерки. Включително и сутринта, преди атаката на Хитлер, е имало бегълци, предупредили руснаците, за предстоящото нападение, но не е било разрешено, да се вдигнат граничните войски по тревога, което им е и струвало много!
    Като любопитна информация. При нападението на Хитлер, на Източният фронт е имало само ЕДИН руски офицер, завършил генерал-щабна академия. Всички останали офицери са били обикновени неуки офицери, расли с годините в йерархията, без висше образование, камо ли генерал-щабно!
    Сталин е бил голям страхливец, и всеки с образование и потенциал, да предизвика преврат, или несъгласие с него е бил изпращан в Сибир!
    И всичко това срещу опитните маршали и фелдмаршали и всякакви офицери на Германия, с опит и битки още от Първата Световна Война, както и с битките от началото на ВСВ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Ха-ха-ха

    43 14 Отговор
    Ако Сталин беше защитил братята славяни от Полша, нямаше да има толкова жертви на негови поданици.През 1939 той отвори шлюзовете на войната, като на 17.09. удря Полша в гръб...Много е лесно да кажеш ,че всички са идиоти...
  • 15 вас

    20 23 Отговор
    Мит е че СССР е спечелил войната с числено превъзходство и са били по зле въоръжени от Вермахта.Големите жертви са дадени от цивилното население.Истината е че армията на СССР е по добре въоръжена и обезпечена от германската.Най зле екипиран и въоръжен войник през 2 световна е японския.

    Коментиран от #17, #34

  • 16 юрист

    46 19 Отговор
    Моите хипотези по темата на статията- ако хитлер не беше нападнал ссср, сега И ДВЕТЕ ДЪРЖАВИ щяха да са установили своята държавна власт върху цяла Европа- хитлер- в Западна Европа/ като географско понятие/ , а сталин- цялата Източна Европа- пак като географско понятие. Армиите на двете държави са имали много добри дипломатически отношения, договорили са се с таен протокол към пакта рибентроп- молотов за подялбата на държавите от Източна Европа и думите ми не са фантасмагории. Двете армии- съветската и нацистката- си поделят Полша, като я окупират през 1939г. и войниците на двете армии си пият заедно чая в окупирана от тях Полша. До 1941г. и нападението на ссср, между НАЦИСТКА германия и СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ ссср съществуват много добри И ТЕСНИ търговски, икономически, дипломатически и политически връзки. Така, че- руснаците да не се правят сега- през 2017г.- на антифашисти, антинацисти и т.н., които ПРЕДИ 24.06.1941 г. са били против фашизма, нацизма и нацистка германия и против хитлер....

    Коментиран от #18

  • 17 Различен

    30 11 Отговор

    До коментар #15 от "вас":

    Изобщо не си в час.
    Срещу автоматите на фашистите, руснаците се бият с Винтовки от ПСВ! Немските танкове поразяват руските от 2 километра, докато руските могат да сторят това едва от 800 метра. Прелома в танковите сражения настъпва, когато се сменя оръдието на Т-34 с такова поразяващо немските танкове от разстояние 2 километра!
    И вместо руснаците да дават 3-4 танка за един немски, става обратното, като германците почват да дават по 3-4 за един руски танк! И съответно немската производствена и икономическа сила е до там!
    Да не говорим, че на много места руснаците са с Тачанки от ПСВ!
    Унищожаването на над 1200 самолета още в самото начало на войната оказва огромно влияние. И то заради простотията на Сталин!
    В южната част на фронта, където в това време е имало планови учения и самолетите са били по разни поляни и разсредоточени, пораженията върху авиацията е сравнително по слабо и германците получават достоен отпор във въздуха!

    Коментиран от #21

  • 18 Различен

    9 9 Отговор

    До коментар #16 от "юрист":

    Когато си прав, си прав, или права!

    Коментиран от #20

  • 19 вас

    22 10 Отговор
    Противно на господстващото днес схващане за Вермахта като високо технологична войска и мощно въоръжена армия анализът на данните говори за точно обратното., Едва 40% от всички части са моторизирани. Останалите 60% се придвижват с коне. Например за транспорта на обоза (провизии, полеви кухни и т.н.) се впрягали коне. Войниците се придвижвали пеш или понякога чрез велосипеди. Оръжейно-технически, части от „модернизирания“ Вермахт имали доста спартанско въоръжение, напр. пушки като старите карабини 98K.

    Планът „Барбароса“ е сериозно недоосигурен в по отношение на поставените цели. На Източният фронт има само 3350 танка (от всички видове), 7184 оръдия и 2740 самолета. За сравнение в периода 1939 до юни 1941 г. в Червената армия са получени 82 000 оръдия и минохвъргачки модели конструирани след 1938 г. Танковете са ок. 24 000 всичките превъзхождащи по тактико технически данни немските, самолетите са ок. 12 000.Той и Хитлер си признава 'ако знаех че имат толкова танкове нямаше да ги нападна' тия тигри са били бутикови.
  • 20 юрист

    35 17 Отговор

    До коментар #18 от "Различен":

    ПравА съм, и за това ме дразни лицемерието на днешните руснаци! Да- за тях всв - от фазата й на нападението на хитлерова германия на ссср на 22.06.1941 г. - наистина е война за защита на държавата им, обаче това съвсем не означава, че от НАЧАЛОТО на всв- 01.09. 1939г.- ссср е водил антихитлеристка външна държавна политика! Руснаците стават хитлерофоби и антинацисти едва когато хитлер посяга на ссср, а се дразнят от мнението на поляците, които наистина са пострадали много и от хитлеристите, и от съветския ссср, и казват, че и ссср е бил окупатор спрямо Полша, точно както хитлер е бил окупатор пак спрямо Полша. Тези двойни руски стандарти се прилагат от векове от руската държавна външна политика и предизвикват само негативизъм. Хората не са прости и могат да видят лицемерието и наглостта на руснаците....

    Коментиран от #39

  • 21 Справедлив

    36 14 Отговор

    До коментар #17 от "Различен":

    През 1941 само Русия разполага с тежки танкове в света.Чувал ли сте за КВ-1, КВ-2, ЙС1.Немските инженери не са го имали на чертеж.! През 1941г. руснаците имат 1800 броя Т-34. Разбирате ли какво значи серийно производство?Просто СССР не се готви за отбрана, а за нападение. Затова 1200 самолета са унищожени в първия ден.Защото са на 4 км. От границата.Ако ще се отбранява, летищата са 100-200 км.навътре.Хайде да мислим...

    Коментиран от #24

  • 22 Ники Д

    44 3 Отговор
    Хитлер на практика не е имал нито един съюзник, който да подпомогне с нещо каузата на Германия през войната. тъкмо обратното с безумните си действия италианците само отежнават нещата и принуждават Хитлер да пилее време и ресурси ,за да ги спасява. японците пък спомагат за влизането на Америка във войната, което предрешава изхода и. грешките които е допуснал в това отношение са две. неспособността да ангажира Турция, една от най-големите страни в Европа и традиционен враг на Русия, както и да накар японците да открият втори фронт в далечния изток на болшевиките, което поне да задържи част от силите им там.
  • 23 Справедлив

    32 11 Отговор
    Браво на Вас и на Юрист. Това е горчивата истина.Тя дава отговор защо най-милитаризираната страна дава тези колосални жертви. Кадровата Червена армия е унищожена през 1941.Това са млади хора.Благодарение на "мъдрото" ръководство на Сталин и ко. Затова след толкова години още не отварят всички архиви оттогава. Защото ги е срам...Нищо лично.

    Коментиран от #25

  • 24 Различен

    21 11 Отговор

    До коментар #21 от "Справедлив":

    Русия разполага с тежки танкове. Спор няма, но каква е ползата от тях?? Когато не можеш да поразиш противника от разстояние?
    Ситуацията е същата, както с тежките и неповратливи и бавни танкове на Хитлер в края на войната, когато Т-34 ги е трепало наред!
    Самолети на 4 километра от границата??
    Я посмали манго. Имаш ли представа, че при всеки полет са щели да влизат в територията на Германия, което е щяло да представлява постоянен проблем за взаимоотношенията им, за което точно Сталин се е притеснявал! Някаква облачност, внезапна мъгла, сериозна буря и си на чужда територия!
    Летищата и самолетите са били на 100-300 километра навътре и първо върху тях е нанесен бомбения удар!
    Та ТИ мисли малко, а не пиши глупости. Ако са се готвели за нападение, нямало е половината команден състав да е в отпуска, а и превъоръжаването с автомати е щяло да бъде в ход, а не да са с пушки от ПСВ и тачанки!
  • 25 Различен

    26 0 Отговор

    До коментар #23 от "Справедлив":

    Кадровото унищожение на руската армия е преди началото на войната! При тоталната загуба на територия, градове, хора и техника и по настояване на Жуков, от лагерите са върнати всички ония стари и опитни командири, както и младите кадри с високо образование. На тях им са поверени по-малки за ранга им военни единици, но с опита и качествата, които имат, постепенно успяват да се справят с хитлеристите и не без гениалното ръководство на Жуков, да обърнат хода на войната!

    Коментиран от #27

  • 26 Гогата

    35 4 Отговор
    Сталин се готви от 1924 за война/когато взема властта/.С тази цел прави индустриализацията, хвърляйки огромни средства за тежката индустрия и машиностроенето, обричайки на глад и мизерия старите хора, доняъде и малоимотните селяни/впоследствие прави колективизация за да въведе модерно земеделие с машини/. Това му дава предимство - което Хитлер не е очаквал. Хитлер е надценил не само германската, но и европейската промишленост/особено чешката и френската/, която не е могла да се противопостави на съветската. СССР е произвел 80 000 Т-34, ЕС - 5 000 "Тигъра" и "Пантери". Като прибавим и помощта на САЩ и Великобритания, Хитлер е бил загубил войната/при това на два фронта/ срещу Сталин, още при започването й.
  • 27 ибрахим

    6 12 Отговор

    До коментар #25 от "Различен":

    всъщност това е още един от митовете за сталин.истината е че по лагери са били изпращани предимно политически офицери.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 RIDIK

    26 8 Отговор
    Когато след капитулацията на Полша, армиите на двамата диктатори са от двете страни на една граница, просто е било въпрос не дали, а кога ще се захапят. По това влеме Хитлер и Сталин вече са си поделили Европа. Сталин, грубо казано е разчитал Хитлер като ледорачбивач да протарани Европа и да трасира пътя на невоювалата и със свежи сили Червена армия, която най-после да "освободи" пролетариата от "гадните" капиталисти . Това е основнатга идея в книгата на Суворов - "Ледоразбивачът". Хитлер просто не е имал правилен ход. Взел е инициативата. Ако не го беше направил, може би в Нюрнберг щяха да съдят СССР. Това, че не е контролирал съюзниците си и не е координирал с Япония военните действия срещу СССР, това, че е позволил "самураите" да се направят на велики с нападението на Пърл Харбър и да включат САЩ във войната, и още много грешки, ни коства много. Българофил е прав. Прочетете всичко написано от В. Суворов и Бунич. Книгите им са забранени в Русия, но ги има на български. Много руснаци си ги купуваха от тук. Има накои в мрежата. Те не могат да се теглят на руски от територията на Русия. Там изобщо е доста особено с нета.

    Коментиран от #32

  • 30 Kcaniba

    5 15 Отговор
    Най голямата грешка - са сасите нацисти и Хитлер!!!
  • 31 Истината

    8 6 Отговор
    Преди време излезна един филм - Руски, Втората Световна Война- ден за днем. създаден не под влиянието на Комунистите. Добре е всеки да го гледа.84 серии. там са казани много истини които до сега не са казвани. Истина е че Русия е била готвена за война с нападателен характер, истина е че Хитлер е забавил настъплението през лятото на 41г. което се оказва фатално защото немската техника не е е била конструирана за Руска зима. Пръвоначалните успехи на хитлеристите на източния фронт са най-вече заради недалновидните военни командири на Рисия. Жуков който толкова го величаеха е най големия изтребител на руския Солдат. Ами тухачевски,Будьони и колко още. Съсипвали са Армията само защото Сталин бил заповядал да атакуват дори когато е било безсмислено.
  • 32 Kcaniba

    23 9 Отговор

    До коментар #29 от "RIDIK":

    Суворов е историк и писател, колкото аз космонавт!!!
    Предател от съветските спецслужби и агент на британските МИ 5!!!
    Както и друг поръчков - Ян Флеминг, е писал пропагендни булевардни романчета за агент 007, така и този искривява реалиите и борави с инфото предоставеното му от "работодателите".
  • 33 Патето Яки

    4 14 Отговор
    Основната грешка е на майка му че е родила изверг.
  • 34 Ники Д

    23 2 Отговор

    До коментар #15 от "вас":

    само в две изречения си написал толкова глупости, колкото могат да се поберат в 5 страници. миналата година руснаците публикуваха официални данни от последното преброяване на жертвите си - загиналите ВОЕННОСЛУЖЕЩИ са към 12 мил. около 3 пъти повече от загиналите германски войници на всички фронтове. колкото до оборудването, вземи отвори някой сайт, или прочети нещо по темата, че се излагаш. германските войници са били в пъти по добре екипирани и са разполагали с неща, които за които онези не са били чували. през 1941-42 положението е било толкова зле в червената армия, че около една четвърт от войниците не са разполагали с документ за самоличност или са били неграмотни. това което ги спасява руснаците е собствената им изостаналост, липсата на пътища и инфраструктура, както например в западна Европа и колапсът на германската логистична система през зимата на 1941.
  • 35 Шаран БГ

    22 1 Отговор
    Ще я разнищите тази история конец по конец !! Нека преминат още 70 години и всичко ще излезе на яве, даже мислите на Хитлер и Сталин ще Ви станат известни.
    На целия свят е ясно - още от времето на ПЕТЪР ПЪРВИ - Русия изостава в развитието си /икономическо, промишлено/ и търси пътища, начини за някакъв напредък. Въпреки огромните природни ресурси.
    Това продължава с векове- Западът, естествено, не стои на едно място. Нормално е Мустакатия след смъртта на Ленин да предприеме някакви мерки. Няма място за хуманизъм! Още по-вече че има и вътрешна конфронтация заради властта. Животът е най-опасната форма на съществуване !
    А защо изобщо Хитлер напада СССР ! Не му ли стига цяла Европа?
    Кой стои зад гърба му? Как успява една разорена Германия да постигне в 1938 год почти първо място в света по военно производство? От къде толкова пари? Дали всичките идват от германските индустриалци ?
  • 36 Дюшеш

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "ибрахим":

    Не могат да бъдат съюзници съседни държави. Освен ако не са една нация, като Германия и Австрия. Съседите винаги са врагове. Географското положение е много важно за войните. Вътрешно разположените държави са в неизгодно положение. Гледайки картата на Европа става ясно, че Германия е обречена да воюва на два фронта, срещу Франция и Русия. Първата и Втората световна война си приличат, почти същите съюзници след по-големите и стратегически разположените държави. Германия отстранява Русия през Първата и Франция през Втората световна война, но това се оказва недостатъчно. Германия няма ресурси да спечели такава война,колкото и да е технологично напреднала. Затова се насочва срещу Русия, заради природните и ресурси. Колкото повече се разширява войната, шансът на Германия намалява. Включването на САЩ е решаващо. Съюзниците на Германия искат нов световен ред, но имат някои различия за него. Техните противници искат просто за запазят статуквото и а за това, което е в повече могат да се споразумеят в хода на войната или след края й. Светът е поделен. Не може никой да се противопостави. Промяна може да стане само отвътре, но е необходимо много време за това. Ако такава настъпи, тя ще бъде подкрепена от новите претенденти за господари на света. Не се знае кои ще бъдат, но със сигурност ще се появят такива. Всеки потенциален претендент ще бъде отслабване чрез революции, преврати, войни със съседи, санкции, изолация. Все пак някой ще остане накрая и ще поеме наследствот

    Коментиран от #37

  • 37 Ники Д

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Дюшеш":

    най после някой да напише нещо смислено!
  • 38 той

    11 7 Отговор
    има пакт между хитлер и сталин.но курвата сталин сключва таендоговор с чърчил за нападение на ссср над германия да спаси англия от разгром.но хитлер узнава и затова и решава да изпревари сталин с 20 дни.няма никакъв план барбароса.другото са лъжи.
  • 39 Юрист, ама по-стар

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "юрист":

    Двоен стандарт по отношение на други държави си позволяват само големите и е смешно, когато някой, като Вас говори само за едната страна. Това си е чист двоен стандарт от Ваша страна. Аз не харесвам особено американците, но ми е пределно ясно, че и СССР, а сега и Русия прилагат двойни стандарти.
  • 40 B52

    13 3 Отговор
    Сталин и Хитлер - няма разлика. Всъщност има, Сталин е по-големия страхливец, а и двамата са еднакво слаби като главнокомандващи. Войната не я спечели Сталин, а простия руски войник, който брани родината и семейството си.

    Коментиран от #41

  • 41 Kcaniba

    5 1 Отговор

    До коментар #40 от "B52":

    Чирчъл зе да е бил смелчагата!!
    Неаобедимият стратег!!
    Тцтцтцтцтц
  • 42 стоян георгиев

    8 7 Отговор
    след окупацията на чехословакия всичко друго е грешка на хитлер.една германия с територии от австрия и чехословакия би била върха на сладоледа.за другото хитлер е нямал капацитет и потенциал.ако не бе напданал ссср щеше ссср да го нападне в подходящия за руснаците момент.огромната обща граница която хитлер си докарва с руснаците е давала тази възможност и е било въпрос на време ,кои кого!хитлер дори и да бе превзел москва пак щеше да загуби воината ,щото след тази победа щеше да е изтощена армията му ,а воината нямаше да е свършила.няма как с 3 млн.човека да овладееш ссср особено когато си недобонамерен към 90% от населението му.посрещнат с хляб и сол от украинци ,руснаци и белоруси хитлер с отношението си към славяните си докарва сериозен враг в лицето на тези народи.положението му на запад също е катастрофално.тои няма идея как ще срази англия ,а в менгемето между нея и ссср е нямал никакви шансове!

    Коментиран от #43

  • 43 ибрахим

    7 4 Отговор

    До коментар #42 от "стоян георгиев":

    стояне този път съм съгласен с тебе.имало е вероятност и сталин да не го нападне.по принцип руснаците никога са нямали апетит към западна европа.сталин наистина се е готвел за нападение но според мен е щял да прибира гърция и най вече турция.от самото си начало на съществуване проливите са цел на русия.

    има време истината защо са се сдавили рано или късно ще излезе наяве.
  • 44 падналия ангел

    10 2 Отговор
    Както е известно, и в “Майн Кампф” и във “Втората книга”, Хитлер разяснява, че разширяването на “жизненото пространство” на немския народ може да стане само за сметка на Русия. Многобройните свидетелства, включително дневникът на Йозеф Гьобелс (30), потвърждават, че той нито за момент не се отказва от тази си цел и след поемането на властта през 1933.
  • 45 Ало Ало

    4 5 Отговор
    Всяка една общност , която издига в култ смъртта ....бързо бързо при нея и отлита. Не рекламирайте , фашизма, Четете история и чувствайте. За Вселената няма вариант "ако беше баба ми мъжка..." ,. Много глупости пишат съвременните псевдо журналисти ....прислужници! Вселената си следва своя вечен път...и за Хитлер няма място в него!
  • 46 no name no face no number

    9 1 Отговор
    основната грешка е , че не са се разбрали със Сталин. Трябваше да атакува първо Англия и Сащ и всичко щеше да е ок.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Хитлер

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    Точно така,много точно казано!!!
  • 49 Dido

    25 3 Отговор
    Доста фактически грешки в статията - Бисмарк не е потопен от британците, а е взривен от екипажа му! Въпреки тежките поражения кораба е бил на вода,но вече не е бил боеспособен и екипажа го потопява за да не попадне в ръцете на британците. Атаката над Пърл Харбър е отговор на потопена японска подводница от америкнаците. Немския флот,осбенно подводниците дълго време са контролирали световния океан. Основните грешки на Хитлер са нападението над СССР, едновремените войни на няколко фронта и забавянето на производството на супер модерни оръжия за времето си, като реактивния изтрибител Месершмит Ме 262. В края на войната армията е била изтощена, обезкървена, с липси на горива, боеприпаси, суровини за производство на техника. Иначе времето показва, че войната не е спечелена от "добрите". Този свят щеше да е по добър ако не беше доминиран от сащ...Жертвите на техните войни за "налагане на демокрация" сигурно вече са повече от тези на ВСВ, но кой ги брои .... нали са добрите ....
  • 50 danielfux2

    10 1 Отговор
    Ясно! Хитлер е трябвало да довърши работата си във Великобритания. Ако беше дебаркирал там (сигурно щеше да се справи не по-зле отколкото във Франция) всички колонни на Нейно величество щяха да работят за немската бойна машина. Нападението над Русия е било неизбежно, само дето малко е подранило. Ако Великобритания е паднала (Япония добре се е справяла в Тихоокеанския регион) Америка какво щеше да прави, от изток Германия, от запад Япония, Южна Америка почти цялата негласно е подкрепяла Хитлер и би могла да помогне от юг, да не говорим за Мексико, които имат стари сметки с чичо Сам...Голямата заслуга на британските тайни служби и средствата за пропаганда е, че внушават на Хитлер идеята, че е обречен на глад, както през Първата световна война...и ефрейторът се хваща - напада СССР и айде честит Ви нов Световен ред - ООН, Международен валутен фонд, Европейски съюз, Хезински комитет и куп други организации правещи всичко възможно джендърите да се набеснеят...
  • 51 Камен

    2 0 Отговор
    Слабо обоснована статия. Трябва да се чете, преди да се пише (помните соц-вица за чукчата писател не читател). Освен блестящо аргументираните книги на В.Суворов и Мелтюхов бих препоръчал и същото добре подкрепената с документи книга на М.Солонин "Скрити истини за ВСВ".