След 30-годишно мълчание тя проговори: вдовицата на Тито

След като почина бях изхвърлена като куфар, по нощница, без нищо, казва г-жа Броз пред сръбския в. "Политика"
24 май 2009 14:05,
50
След 30-годишно мълчание тя проговори: вдовицата на Тито
Йованка Броз на прозореца в къщата си. Снимка: politika.rs

Вдовицата на бившия югославски президент Йосиф Броз Тито - Йованка Броз проговори, за да се оплаче от съдбата, наложена след смъртта на съпруга й преди близо 30 г., съобщава в. "Политика".

В интервю, публикувано в днешния брой, 84-годишната Йованка разказва как животът й изцяло се е преобърнал след смъртта на мъжа й.

Веднага след като Тито почина, бях буквално изхвърлена (от бившата резиденция на президента – бел. ред.) като куфар, по нощница, без нищо, без право да взема някои и друга снимка, писмо, книга или дрехи“, казва г-жа Броз.

Против волята ми ме настаниха в жилище, което, както ме уверяваха тогава, ще е временно. Но аз все още живя там вече три десетилетия“, добавя тя.

След смъртта на мъжа си на 4 май 1980 г. г-жа Броз живее усамотено със слаби доходи, като избягва контакти с медиите.

Две години след смъртта на съпруга й, ръководил Югославия от края на Втората световна война докато почине, тя е била уведомена, че не може да получава пенсия, защото няма документи за самоличност и защото Тито не е получавал заплата.

Според нея навремето властите настоявали да завещае всичките си авоари на държавата, но тя отказала.

Отказах, заявявайки, че трябва от нещо да живея, разказва тя. Казаха ми обаче да си мълча и да съм доволна, че са ме оставили жива“, завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно но, защо сръбската анти-комунистическа пропаганда твърди, че никаква частна собственост не е имало в соц Югославия.
49
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Не знам това, но знам, че повечето бегълци от България са минавали през Югославия и след това Италия. За първи път чувам, че Югославия е връщала хора в НРБ.
48
0
 
0
 
! Отговори
ivailo stoianov преди 14 години
4eta ice 4ydia kak vci4ki vie ne mojete da ci spomnite 4e, vash-nash tito prodava6e vceki zaloven kato divo jivotno bratko bygarin za1000 kg cvinsko meso na na6ia mesia botevgradckia tato tova,be6e 4act ot pazarnata ikonomi4ecka cpogodba mejdy-nrb i cfru ot moito e.g.n bg zagubi 1broika ot nacelenieto atito 1.000 kg cvinsko.any way te dvamata biaxa kanibali.
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Титова Югославия се намести на видно място в Организацията на необвързаните страни (не участващи в Студената война), и поради това се ползваше с висок международен авторитет. България не е имала избор да се нареди сред необвързаните, пък и на видно място там не можеше да се надява.----------------------------Учудващо неосведомен си. Югославия не се е "наместила" в Организацията на необвързаните страни, защото Югославия е една от 5-те държави основателки на Движението на необвързаните. тоест не е могла да се "намести" в нещо, което го е нямало. България е имала избор да се нареди и тя, но не е имала ДУПЕ да го направи.
46
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Христо Тамарин, старите хора в моето обкръжение смятаха Тито за голема работа точно защото "не цепеше басма" на Сталин. Аз не произхождам от комунистически род. Хората имаха здрав разум и си даваха сметка какво означава да се изправиш срещу Сталин и да имаш особено мнение. Тито от трибуната на ООН е обвинявал руснаците за депортацията на чеченците и за смазването на Пражката пролет, а сталинистите в страната си е натикал в миша дупка. Провалът на общата ни федерация е по-заповед на Сталин. Сталин е искал да има на Балканите марионетъчен режим, а не държава със собствено мнение.
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Къв Йосиф , не е Йосиф , а Йосип , нещо бъркате с Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин.......
44
0
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Няма доказателства, че Тито или някой друг е отровил Георги Димитров. Нашият вожд е злоупотребявал с алкохола и се е поминал вероятно от цироза или друга болест, свързана с алкохолизма. Той умира в Москва, където е пратен на лечение, и то след достатъчно дълго боледуване.Георги Димитров не би могъл нищо да откаже на Сталин, нито в трезво, нито в пияно състояние. Ако Сталин беше наредил да влезем в Югославия, то с бодра крачка и скандирания "Сталин! Тито! Димитров!" щяхме да влезем. Сталин не е наредил такова нещо, понеже не се е доверил на Тито до такава степен, че да му подари такава голяма част от военната си плячка, каквато е България.Югославия наистина е изкуствена държава, но тя е създадена в Париж след 1-вата световна война (името й е от 1929г.). Тито, който е хърватин, или пък някой от обкръжението му, измисля федеративния строеж на Република Югославия по модела на СССР. По този начин Тито съхранява Югославия и я крепи до смъртта си. Наследниците му я разсипват.
43
1
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Там е писано: "За тези, които незнаят: Титова Югославия беше уникална държава. Гражданите и можеха това, което и американците не можеха, а именно да се разкарват навсякъде по света БЕЗ ВИЗА!!! Свобода в пълния смисъл на тази велика дума!!!"Е, чак безвизов режим със САЩ не са имали. Титова Югославия се намести на видно място в Организацията на необвързаните страни (не участващи в Студената война), и поради това се ползваше с висок международен авторитет. България не е имала избор да се нареди сред необвързаните, пък и на видно място там не можеше да се надява.
42
1
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Той е писал: "Ако бяхме част от Югославия, а не лакеи на СССР, щяхме да сме федерация на три морета. От старите хора в моето обкръжение съм чувал само, че "Тито е голема работа"."Старите хора от обкръжението Ви сигурно си спомнят скандиранията: "Сталин, Тито, Димитров!". В този ред. БКП наистина считала, че Тито е по-голема работа от Димитров, ама Сталин е бил най-големата работа.Ако бяхме станали част от Югославия, в края на 20-ти век с война трябваше да отвоюваме независимостта си, както това се наложи на хърватите и словенците.
41
1
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Пич,ами нали Тито е бил комунист.Нали еквивалента на комунизъм е тоталитързъм.какъв комунизъм беше това че да имаш собствен ресторант или да си фермер.Или да опонираш на партийния секретар.така че не говори без да си запознат с нещата.Комунизма в Югославия се изразяваше в това да окачват лозунги и плакати възхваляващи комунизма,но икономиката си беше пазарна и Югославия не беше член нито на СИВ, нито на Варшавския договор.
40
0
 
0
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Там е писано: "Имало е и комунизъм, но и частна собственост. Нямаше и декар не изорана и не засята нива, даже и през войната".Не е редно да се хвали нормалността. Тито просто не е следвал сляпо СССР, както това правеха българските комунисти, и там имаше и елементи на частна собственост. Комунизмът беше по-скоро в идеологията, а не толкова в икономиката.У нас Георги Димитров и Вълко Червенков, следвайки сляпо Сталин, чрез повсеместна колективизация унищожиха селското стопанство и частната инициатива. Тодор Живков ги завари вече унищожени. Такава повсеместна колективизация не беше проведена нито в Чехословакия, нито в Полша, нито в Унгария, нито в Югославия. Сред тамошните комунисти все пак са възобладали някакви родолюбиви чувства и усет за икономическата реалност.
39
0
 
1
 
! Отговори
Христо Тамарин преди 14 години
Той е попитал: "Какъв тоталитарен режим е този който разрешава на хората на въртят частен бизнес и да работят кой където си пойска." (правописът е на автора).Отговарям: Нито Хитлер, нито Мусолини, и двамата считани за тоталитарни лидери, не са отнемали частния бизнес на поданиците си, нито пък са спирали желаещите да излязат от страната (съответно от Германия и Италия).
38
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Калине,не си прав.Босна,Хърватска,Черна гора никога не са били сръбски,но Косово си е било исконна сръбска територия.А относно убийството на Г.Димитров-няма съмнение че е било по поръчение на Сталин,защото Димитров и Тито са искали да направят славянска федерация.Димитров умира малко след посещението си в Москва.Имал е гръдна жаба,която се усложнява след полети на високо.
37
2
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Не ме интересува Тито какво е направил за Югославия, но знам какви заповеди е давал на своите комунисти-убийци, да пребиват да смърт всеки които твърди че е Българин. Тито е провеждал геноцид на Българите в западните покрайнини и Македония, а БКП се е правила че не знае за това.
36
0
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Ако не си учил история не се обаждай ,че нещо големи тъпотии пишеш. Тито разсипа Балканите по заповед на СССР. Не е тайна ,че ТИТО е отровил Георги Димитров. Защото е отказал България да се присъедини към държавата Югославия. Тъй като Москва е искала мощна славянска държава в Европа. Изкуствено създават СФРЮ . Която след падането на СССР се разпадна. България е принудена да се присъедини като още една от Сръбските републики. Г.Димитров казва ,че това е невъзможно по 2 причини. ,България е много по-стара държава от Сърбия. Освен това е по-силна и с по-голяма територия. Ако ще има обединение то трябва да е под знака на България или Българска Федерация. Това кара Тито да побеснее и слагат отрова в кафето на Г.Димитров във влака на връщане от Сърбия. Пристигайки в България на другия ден Г.Димитров умира. Тито е ***! И Репуликите в Сърбия ликуват след смърта му.
35
0
 
1
 
! Отговори
Вук Караджич преди 14 години
За тези, които незнаят: Титова Югославия беше уникална държава. Гражданите и можеха това, което и американците не можеха, а именно да се разкарват навсякъде по света БЕЗ ВИЗА!!! Свобода в пълния смисъл на тази велика дума!!!
34
1
 
0
 
! Отговори
преди 14 години
Aз пък не разбирам жената на Тито - Йованка защо не продължава да си мълчи и защо не е доволна, че са я оставили жива. Защо предизвиква съдбата и нечии негативни страсти ,при положение ,че вече е на 84?
33
0
 
1
 
! Отговори
преди 14 години
Спри да ми пращаш убийци. Ако ли не, аз ще изпратя един до Москва и няма да има нужда да изпращам втори пише Тито на Сталин.
32
0
 
3
 
! Отговори
преди 14 години
Във всеки случай Югославия беше в пъти по-свободна държава от България. Тогава хващах сръбската телевизия, нямаше никакво ограничение на западни филми, също съм гледал и български филм. Към 17,30 имаше новини на български за Западните покрайнини, както сега у нас има новини на турски. Пътуваха без виза където си искат, когато българите се молеха за изходна виза като крепостни селяни. Имаха частни занаятчии, строителни фирми, частни превозвачи, когато в БГ хората нямаха право да притежават камион (понеже е средство за производство). Ако бяхме част от Югославия, а не лакеи на СССР, щяхме да сме федерация на три морета. От старите хора в моето обкръжение съм чувал само, че "Тито е голема работа".
31
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 14 години
Тито и комунистите най вече георги димитров и шайката около него да горят в Ада!Що семесхтва са разплакали и почернилиСърбите и комунистите заслужават целят бълвоч на света и пак ще им е малко!Имали били сърбите нещо...таратанци само знаят да грабят.И ония *** червения *** и останали като него комунистчета ...да се научат ,че Хърватия ,Словения,Черна гора ,Косово нямат нищо общо с сръбското,не са и имали.И сърбите крадяха от тях,но им бе показан среден пръст!