Яхия Джаме - доскорошният президент на Гамбия, е откраднал доста пари от хазната на родината си и е завещал непосилен дълг от 1 милиард долара.

Това съобщават новите власти в западноафриканската държава, пише в. "Гардиън".

Джаме отклонил най-малко 50 милиона долара от фондовете за социално осигуряване, пристанищата и националната телекомуникационна компания. Това твърдят двама министри от правителството на новия държавен глава Адама Бароу.

Яхия Джаме избяга заедно с флотилията си от луксозни коли. Снимка туитър

Те твърдят, че Джаме си купил частния самолет на стойност 4,5 милиона долара с пари от държавния пенсионен фонд. Именно по тази причина много пенсионери в Гамбия през последните години получили по-малки пенсии от тези, които им се полагали. Някои вземали едва по 5 долара месечно. А други изобщо не получили и стотинка.

Яхия Джаме управлява малката и бедна африканска република в продължение на 22 години. През декември 2016 г. той загуби президентските избори. В началото той прие резултатите, но скоро след това си промени мнението и отказа да сдаде поста.

След силен натиск от други африкански президенти и регионалната военна сила, разположена по границата със Сенегал (единствената държава, с която Гамбия има сухопътна граница), Джаме се оттегли и избяга в Екваториална Гвинея, като взе със себе си и флотилията от луксозни коли.

Засега не е ясно къде се намират парите, за които се твърди, че са взети от Яхия Джаме. Разбира се, ако не са вече похарчени. В момента властите в Гамбия разчитат на донори, за да могат да изплащат заплатите и пенсиите. Те се зарекоха, че ще преследват избягалия президент, за да го накарат да върне заграбеното. Готови са да отидат и в убежището му.

Докато управлявал, Яхия Джаме издавал специални укази, които му позволявали да прибира пари от държавните институции. Така твърди вътрешният министър Май Фати.

Над 50 милиона долара от доходите на телекомуникационната компания "Гамтел" били отклонени към две сметки в Централната банка. Малко след това били те били изтеглени, като Джаме се "смилил" и оставил "цели" 111 000 долара.

За лични нужди Джаме изтеглил 67 000 долара от държавната пристанищна управа. Парите отишли за галавечери и фланелки с лика на президента, предназначени за неговите симпатизанти. С тях било платено и на работещите в плантациите му фермери, както и в собствената болница, където той обявил, че може да лекува вируса ХИВ.

От пенсионния фонд били изтеглени още 40 милиона долара. ,5 милиона от тях отишли за частен самолет, за който вече стана дума. Не е ясно какво е станало с останалата сума.

Новото правителство все още има много да работи, за да оцени истинския размер на щетите, нанесени от Яхия Джаме. Може да се окаже, че той е откраднал и доста повече. Това твърди Амаду Сане - финансовият министър на страната, прекарал по времето на Джаме дълги години в затвора и назначен на сегашния си пост след бягството на президента.

Според него в момента валутните запаси на Гамбия възлизат едва на 615 000 долара.